Hiv familien med på museum i påsken

13-03-2024

Et museumsbesøg sætter rammen om oplevelser, som familien kan være fælles om i påskeferien. Her er det Lützhøfts Købmandsgaard i Roskilde, der er rammen om påskelege. Foto: Jakob Caspersen/ ROMU

ROMUs besøgssteder byder i påskeferien på sjov med æg, sæsonåbninger og aktuelle udstillinger. Et museumsbesøg kan skabe minder på tværs af generationer, siger ROMUs publikumschef.

 

Påskeferien er om hjørnet. Som optakt til højtiden slår flere af ROMUs museer og besøgssteder dørene op for en ny sæson, og flere steder er der udstillinger og aktiviteter for små og store.

Museumsbesøg knytter os sammen

Et museumsbesøg er en oplagt familieaktivitet i påskeferien, hvor mange i forvejen er samlet, fremhæver ROMUs publikumschef, Isabella No’omi Fuglø:
”I den sociale ramme, museet sætter, kan vi gå på opdagelse i udstillingerne, dykke ned i påskens kulturhistorie og lave aktiviteter sammen. Museumsbesøget skaber fælles minder på tværs af generationer,” siger publikumschefen.

Påskevejret har mange luner
En uforudsigelig faktor er påskevejret, påminder Isabella No’omi Fuglø.

”Lyset er tilbage; det er skønt, og det driver os ud. Men på den her årstid ved vi aldrig helt, om vi bliver overdænget med blød tøsne, eller solen bager ned. Derfor er det fedt, at ROMUs udstillingssteder har så mange forskellige kulturoplevelser at byde på, både indendørs og i det fri.”

Lejre og Færgegården åbner for sæsonen

To af ROMUs besøgssteder, Lejre Museum og Færgegården i Frederikssund, slår dørene op til en ny sæson. Begge steder sker det lørdag den 23. marts.
Færgegården fejrer sæsonåbningen med den nye spotudstilling ’Fantastiske fund og fascinerende fortællinger”, der viser nogle af de særlige genstande med spændende historier, som årvågne mennesker har indleveret til museet.

Overvind hekse, og styrk helsen
I Færgegårdens have er der fokus på fortidens påsketraditioner og –skikke og udfordringerne, der knyttede sig hertil: Beskyt jer mod hekse, og spis jer sunde i nikålssuppe tilberedt af ni af årstidens planter fra haven.

Mærk bruset fra Tadre Mølle

Det udendørs museumsrum ved Tadre Mølle sprudler af aktivitet: Skærtorsdag indtager en flok kåde køer den grønne eng. I påskeværksteder kan man dekorere naturpåskeæg, lave uld-lam og filte.
Det adventure-prægede ’æggerafting’ ned ad Taderød Bæk er åbent for alle interesserede påskedag og anden påskedag. For fuld skrue drejer også det store møllehjul, der ved vandets kraft maler korn til mel.

Farv æg, og nus med nyklækkede kyllinger
Historisk er påskeægget forbundet med mange aktiviteter. Besøg Lützhøfts Købmandsgård, og dekorér æg med naturens egne farver. Gå på jagt efter æg i den gamle gårds krinkelkroge. Eller hils på levende høns, og hold en blød, nyklækket påskekylling.

Oplev historisk jernbane

På Roskilde Museum kan togfans hoppe ombord i spotudstillingen om indvielsen af den første jernbane i det nuværende Danmark – med lokomotivet Odin i front. Kong Christian 8. indviede i 1847 togstrækningen, der løb mellem København og Roskilde.

Bliv skarp på unges musikvaner
Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, udfolder i spotudstillingen LYT. LIKE. DEL. de unges musikvaner: Bliv skarp på, hvordan unge i dag danner fællesskaber omkring musikken. Og få indblik i, hvordan de i deres måde at lytte til og dele musik på stiller sig på skuldrene af de ældre generationer.

Byd ind med en museumstur

Overordnet sætter museet rammen om oplevelser, vi kan dele i påskeferien, siger Isabella No’omi Fuglø.
”Der er noget smukt ved at træde ind i museumsrummet sammen – på tværs af aldersskel. Og museumsbesøget går jo fint i spænd med skovturen, havearbejdet, påskefrokosten eller cafébesøget.”
Så grib muligheden, opfordrer publikumschefen:
”Tag beslutningen. Byd ind med en museumstur i påskeferien, og stik snuden ind på et af besøgsstederne, som er åbne i ferien.”

I Færgegårdens have er der fokus på fortidens påsketraditioner og og på udfordringerne, der knyttede sig hertil: Beskyt jer mod hekse, og spis jer sunde i nikålssuppe tilberedt af ni af årstidens planter fra haven. Foto: Kristian Grøndahl.

Her en oversigt over ROMUs besøgssteder og deres åbningstider i påskeferien:

Roskilde Museum

Åbent alle dage i hele påskeferien fra og med lørdag den 23. til og med anden påskedag mandag den 1. april, alle dage kl. 10-16.

RAGNAROCK
Åbent alle dage i hele påskeferien fra og med lørdag den 23. til og med anden påskedag mandag den 1. april, alle dage kl. 10-17, onsdag dog 10-20.

Færgegården, Frederikssund

Sæsonåbner lørdag den 23. marts og holder herefter påskeåbent alle dage frem til og med anden påskedag mandag den 1. april – alle dage i tidsrummet kl. 11-15.

Lejre Museum
Sæsonåbner lørdag den 23. marts og holder herpå påskeåbent alle dage frem til og med anden påskedag mandag den 1. april – alle dage i tidsrummet kl. 11-16.

Lützhøfts Købmandsgaard

Åbent lørdag den 23. marts og lørdag den 30. marts kl. 10-14.

Desuden særåbent mandag den 25., tirsdag den 26. og onsdag den 27. marts kl. 11-15.

Tadre Mølle

Påskeåbent skærtorsdag den 28. marts til og med anden påskedag mandag den 1. april kl. 11-16.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

Demokratiets fødselsdag fejres med sange og taler

Demokratiets fødselsdag fejres med sange og taler

Vanen tro fejrer ROMU, at vi i Danmark løser vores stridigheder med pennen og ordet. I år kan man være med til fejring af Grundlovsdag på Roskilde Museum og i Lejre, hvor Lejre Museum står for et arrangement ved de gamle skibssætninger. Årets taler kommer blandt andet til at handle om at navigere i en verden i forandring.

Gl. Kongsgaard starter sæsonen på hyggeligste vis

Gl. Kongsgaard starter sæsonen på hyggeligste vis

Som traditionen byder, inviterer ROMU, Lejre Museumsforening og det frivillige havehold på Gl. Kongsgaard til en umanerlig hyggelig sæsonåbning fyldt med gamle håndværk, godt til ganen og historiske festligheder.

Kashmirs album ’The Good Life’ vækkes til live efter 25 år

Kashmirs album ’The Good Life’ vækkes til live efter 25 år

I år er det 25 år siden, at det danske rockband Kashmir udgav albummet ’The Good Life’, som blæste både anmeldere og fans omkuld. Til efteråret bliver det populære album vækket til live igen – både i en spotudstilling på Danmarks rockmuseum RAGNAROCK, som fans fra i dag kan sende bidrag til, og i en portrætbog i serien ’Danske Albums’.

ROMU søger kulturhistorisk konservator

ROMU søger kulturhistorisk konservator

Drømmer du om at arbejde i en statsanerkendt, kulturhistorisk museumsorganisation med knap 100 højtspecialiserede kolleger, to magasiner og ti besøgssteder med tilsammen over 200.000 museumsgenstande og over 200.000 besøgende om året? Så har du chancen nu.

Danmarks rockmuseum blæst bagover af gæsters musikanbefalinger

Danmarks rockmuseum blæst bagover af gæsters musikanbefalinger

’We will Rock You’ er god at danse til, Tessa bryder grænserne, og BTS giver en følelse af, at det kan være okay at fejle. En sværm af musikanbefalinger har ramt Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, som i udstillingen LYT. LIKE. DEL. beder deres gæster give et nummer videre. Godt 1000 har siden åbningen delt deres anbefaling, som ender på hver måneds playliste med gæsternes yndlingsnumre.

Ny bog fortæller om gravritualer og skikke i jernalderens Vindinge

Ny bog fortæller om gravritualer og skikke i jernalderens Vindinge

Det står efterhånden klart, at Vindinge var et helt særligt sted i jernalderen. Gravpladser og bopladser viser, at området var beboet i en periode på flere hundrede år. En ny bog samler arkæologernes viden om den største af gravpladserne, Stålmosegård, og beskriver de mange genstande, der er fundet, og tolkning af Vindingeboernes gravritualer for 2000 år siden.

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Er du vild med musik, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden om musik tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i efterårssemesteret 2024.

Museumspraktik i Roskilde og Lejres historie

Museumspraktik i Roskilde og Lejres historie

Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i efterårssemesteret 2024.

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.