Tina kan ikke vente, til gæsterne må komme igen
Af Lene Steinbeck
22.02.21
Tina Sundling har brugt tiden uden gæster fornuftigt. Men nu trænger ønsket om hverdag og kontakt med både nye og tilbagevendende kunder sig efterhånden på, og hun ser frem til den dag, hvor hun igen må byde hjerteligt velkommen på Roskilde Museum. Foto: Lene Steinbeck
I museumsbutikken på Roskilde Museum prøver butiksansvarlig Tina Sundling at holde hænderne beskæftiget og humøret oppe, mens museet må holde lukket. Men det er svært, når det vigtigste mangler: Den daglige, livgivende kontakt med museets gæster.
Der er stille, mørkt og tomt, når Tina Sundling hver morgen låser sig ind i museumsbutikken på Roskilde Museum. Hun tænder lyset, slår alarmen fra og lægger overtøjet. Håndtag og andre berøringspunkter sprittes af. Hun åbner døren ind til udstillingen ’Grethe – en våbenmodtagelse’ og sætter gang i den film, der kører på endevæggen, om en lokal modstandsgruppe under 2. verdenskrig. Som hun plejer, så der er klar til dagens gæster.
Men der kommer ingen gæster i dag. Heller ikke i dag. Siden 9. december har museet på grund af corona-restriktioner været tvunget til at holde lukket. Derfor må Tina Sundling, der er museums-vært og butiksansvarlig, undvære den summen af liv, der plejer at brede sig op ad formiddagen.
”Jeg savner mine gæster! Jeg er vant til at møde så mange mennesker, og jeg bliver helt høj af det. Når de ikke er her, kan jeg virkelig mærke, hvad den del betyder for mig,” siger hun.
Jeg savner mine gæster!
Lidt liv i baggrunden
Det er også grunden til, at hun hver dag åbner ind til ’Grethe – en våbenmodtagelse’. Normalt plejer døren ind til udstillingen at være lukket. Det er ikke fordi, at de medvirkende kan erstatte kundekontakten. Men lyden fra filmen er blevet et soundtrack til Tina Sundlings arbejdsdag.
”Det giver mig et boost. For så føler jeg ikke, at jeg er helt alene her. Det betyder virkelig meget, at jeg kan høre stemmer derindefra. Jeg hører jo ikke alt, hvad de siger. Men bare det, at der er stemmer og noget lyd i baggrunden, gør, at her er lidt liv.”
Det er nu ikke fordi hun keder sig, skynder hun sig at sige.
”Jeg har fået en del kontorarbejde fra hånden, jeg har ryddet op på min computer og på lageret. De der ting, der ikke er så meget tid til i hverdagene. Nu har der faktisk været mulighed for at komme helt i bund,” fortæller Tina Sundling.
Webshop på trapperne
Opgaverne har været ret forskellige – fra de administrative, man altid skubber til ”en anden dag” til rengøring og indkøb af nye, spændende varer. Butikken har fået et løft og står knivskarpt. Derudover har hun brugt tiden på at forberede varer og tekst til museets nye webshop for Lejre, Frederikssund og Roskilde Museer. Den skal efter planen gå i luften til påske. Der er altså også fordele ved at have tid til andre ting.
”Det der med at starte en webshop, det er et kæmpe arbejde. Og vi havde aldrig nogensinde haft den slags tid til det, hvis her ikke var lukket,” lyder det fra Tina Sundling.
Alligevel er hun mere end klar til at vende tilbage til en mere normal hverdag. Og når det sker, kan gæsterne på Roskilde Museum forvente at blive mødt af byens største smil:
”Det bliver så fantastisk!”
Særudstillingen ’Grethe – en våbenmodtagelse’ skulle egentlig være pillet ned 23. december.
Nu er den forlænget frem til sommer.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne 13.09.2024 Rolf Kjær-Hansen kender kulturhistorien i alle hjørner af Egedal Kommune, og han videregiver den med stor indlevelse til en relativt fast skare af begejstrede tilhørere. Den 12. september kan han...
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum 11.09.2024 Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden -...
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum 11.09.2024 I regn og slud må arkæologerne ud… Hen over vinteren og foråret blev området nord for Egedal Rådhus udgravet, ikke altid under de mest optimale forhold. Men de gav gode resultater, og...
Foredragsrække præsenterer ny viden om vikingedynastierne i Lejre og Uppsala
Nye opdagelser, nye tolkninger og spektakulære fund er på programmet, når Lejre Museum i efterårets foredragsrække varmer op til storværk fra forskningsprojektet ”Viking Dynasties”. Gennem syv år har forskere fra Uppsala Universitet, Nationalmuseet og ROMU undersøgt sammenhænge mellem de to vikingemagtcentre. I fire foredrag på Lejre Museum giver projektets nøgleforskere et kig ind i nogle af resultaterne.
Vicevært søges til museer i Roskilde og omegn
Har du fingrene rigtigt skruet på? Har du håndværksmæssige erfaringer med at vedligeholde bevaringsværdige bygninger? Sætter du en ære i at udføre et godt stykke arbejde i samarbejde med andre? Så er du måske lige den vicevært, som museumsorganisationen ROMU søger
Roskilde Middelalderdage inviterer på tidsrejse tilbage til byens magtfulde fortid
I middelalderen var Roskilde gennem århundreder en af landets vigtigste og mest magtfulde byer. Tre dage i august skruer ROMU op for middelalderstemningen og formidler en del af Roskildes spændende historie med byvandringer, leg, musik og ikoniske karakterer fra perioden.
Stumfilm og sommerståhej – købmandsgårdens kinograf viser film som for over hundrede år siden
Sæt dig til rette, og bliv revet med af de seks stumfilm, som Lützhøfts Købmandsgaard viser over sommeren. Røde scenetæpper, sprød klavermusik og bolsjer i kræmmerhuse sætter stemningen, som den var i en af Roskildes første biografer.
Ny forskning: Overset aspekt kaster lys over store omvæltninger i bondestenalderen
En ny afhandling går bag om funklende fund og kigger i stedet på fortidens dagligliv og produktion. For det er primært et generelt overskud i samfundet, der kan drive fremskridt, nu såvel som historisk. Arkæolog Jens Winther Johannsen er dykket ned i bondestenalderens intensivering af landbruget, der var grundlag for fremskridt og udvikling i overgangen til bronzealderen.
Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande
Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Oplev flot, original brandbil fra 1937 i museets gård, og mærk museumsbygningens fortid som brandstation.
Tobias Mortensens Grundlovstale 2024 ved skibssætningen i Lejre
Den gamle skibssætning tæt ved Lejre Museum, beliggende i Gl. Lejres smukke kulturlandskab, var kulisse til en skøn Grundlovsdagsfejring. Her var både fællessang, kaffe og kage, godt humør og en flot tale, der blev afholdt af Tobias Mortensen, historiker & leder af Lejre Bibliotek & Arkiv. Hans tale kan du læse her.