Kom tæt på din historie

UNDERVISNING

KONTAKT SKOLETJENESTEN

Man-fre: 09:00 – 15:00.
+45 51 70 70 71
booking@romu.dk 

OM UNDERVISNING

Et undervisningsforløb på ROMUs museer bygger på historiske viden som museet har opbygget, og handler om menneskets liv fra oldtid til nutid. Det er en viden, vi deler med dig gennem dialogbaserede og aktivt inddragende undervisningsforløb.

Vores undervisere tager afsæt i elevernes egen dagligdag og i deres tanker og refleksioner om fortid, nutid og fremtid.

Vi tilbyder at:

  • eleverne bliver klogere på fortiden og på det liv, de lever i dag.
  • indholdet i vores undervisningsforløb matcher De nye Fælles Mål.
  • vi matcher læringsmål ved at indarbejde kompetenceområder og fagkanon i vores forløb.
  • vi forholde os til, at der findes mange måder at lære på.
  • arbejde bevidst med forskellige pædagogiske metoder.
  • formidle viden om, hvad ting betyder. Museet har originale genstande fra alle tider og forskningsbaseret viden om dem
  • læringsrum, hvor du kan være fælles med eleverne på en anden måde end i hverdagen

Foto: Kristian Grøndahl, ROMU

Info vedr. aftale om gratis undervisning i Roskilde, Lejre og Frederikssund

I henhold til aftale mellem Roskilde Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Roskilde Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder, Roskilde Museum, Domkirkemuseet (Roskilde Domkirke), Lützhøfts Købmandsgård og Sankt Laurentius Kirkeruin.
På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15.
På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november.

I henhold til aftale mellem Lejre Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Lejre Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder. På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15. På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november. På Færgegården er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 9-14 fra uge 11 – uge 41.  

I henhold til aftale mellem Frederikssund Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Frederikssund Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder. På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15. På Færgegården er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 9-14 fra uge 11 – uge 41. På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november.  

INFORMATION VEDR. UNDERVISNING FOR HJEMMESKOLER

Vi ønsker at tilgodese hjemmeskolede børn, så de også får muligheden for at deltage i forløb på et af ROMUs besøgssteder. Derfor tilrettelægges der 4 gange årligt skoleforløb målrettet hjemmeskolede børn og deres forælder/hjemmeunderviser.

Der kræves bevis for hjemmeskoleordning. Der opkræves en deltagerbetaling på 70 kr. pr. deltager, både elev og forælder/ hjemmeunderviser. Der kan ved særlige skoleforløb tillægges en materialepris.

Forløbet bookes gennem booking-afdelingen booking@romu.dk

Ønsker hjemmeskoler at booke skoleforløb eller omvisninger uden for disse 4 årlige forløb, kontakt da ROMUs bookingafdeling for muligheder og priser. Nye forløb tilføjes løbende.

I skoleåret 2022/2023 tilbydes:

14.12.22 kl. 12-13 Sikken voldsom trængsel 0.-2. kl. Læs mere her Lützhøftskøbmandsgård.dk

1.3.23 kl. 9.30-11.30 Byvandring i Middelalderens fodspor 3.-6. kl. Læs mere her Roskildemuseum.dk

TIlbud

UNDERVISNING PÅ MUSEERNE

ROSKILDE MUSEUM OG SANKT LAURENTIUS

Roskilde Museum fortæller den spændende historie om en af Danmarks vigtigste middelalderbyer og om omegnens historie helt tilbage fra oldtiden og frem til igår. Et besøg i Sankt Laurentius er en enestående mulighed for at komme helt tæt på den tidlige middelalders kirkebyggeri i Danmark. Museet består af et kirketårn samt en underjordisk kirkeruin skjult 2 meter under Stændertorvet – midt i Roskilde centrum.

Se undervisningsforløb her

LEJRE MUSEUM

Lejre Museum fortæller historien områdets  store betydning i jernalderens og vikingetiden omkring år 500-1000. Museets undervisningsforløb tager alle udgangspunkt i denne historie samt i det arkæologiske arbejde der ligger til grund for den viden vi har om områdets historie.

Se undervisningsforløb her

RAGNAROCK

RAGNAROCK fortæller historien om den første ungdomsgeneration, der selvbevidst og visionært skaber en ny ungdomskultur. En ungdomskultur der sætter dagsordenen, og som kommunikerer globalt på tværs af geografiske og sociale grænser gennem rockmusikken.

Se undervisningsforløb her

FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN

Museet fortæller byen, omegnens og Roskilde Fjords historie fra oldtid og frem til i dag.

Med moderne udstillinger og et smukt naturområde er museet det perfekte sted for dig, der vil lærer områdets og særlig fjordens spændende historie at kende. 

Se undervisningsforløb her

LÜTZHØFTS KØBMANDSGÅRD OG HÅNDVÆRKSMUSEUM

Købmandsgårdens Brdr. Lützhøfts Eftf. blev grundlagt i 1892 og drevet frem til 1979 som privatejet købmandsbutik. Siden 1982 har købmandsgården fungeret som museum for købmandshandel og købmandsliv, og fremstår i dag som butikken så ud i 1920´erne.

Se undervisningsforløb her

ROSKILDE DOMKIRKE

Et besøg i Roskilde Domkirke er en fortælling om de sidste 1000 år. Fra den første trækirke på stedet til den store UNESCO-beskyttede middelalderkatedral, vi alle kender i dag. 

Se undervisningsforløb her

Har du spørgsmål?

Vedr. ROMUs skoletjenestes arbejde og undervisningstilbud?

Så er du velkommen til at kontakte museets skoletjenesteansvarlig:

Museumsinspektør Louise Dahl Christensen
+29 32 76 31
louised@romu.dk

HISTORIEN UD TIL DIG

Tips til undervisningen – både hjemme og på skolen.

Selvom det ikke er alle, der kan komme på museum skal du og dine elever ikke gå glip af alle vores yndlingshistorier.

Kom tæt på din historie og inddrag lokalhistorien i undervisningen. Med museets digitale undervisningsaktiviteter kan du lade eleverne arbejde med museets fortællinger både hjemme og på sigt i klasselokalet.

Museet rummer utrolige fortællinger, originale genstande og lærerige og sjove aktiviteter, som vi gerne vil stille til rådighed for dig og dine elever.

Eleverne kan arbejde med historierne og opgaverne hjemme og i skolen. Aktiviteterne kan indgå i undervisningen i dansk, historie, kristendomskundskab og billedkunst, ligesom de kan bruges som en del af forberedelse før et museumsbesøg.

Museets digitale undervisningsaktiviteter bygger på den historiske viden, som museet har opbygget og handler om menneskets liv fra oldtid til nutid. Det er en viden vi deler med dig.

Vi tilbyder at:

  • Eleverne bliver klogere på fortiden og på det liv de lever i dag.
  • Eleverne får mulighed for faglig fordybelse.
  • Eleverne får mulighed for at deltage som medundersøgere af museets genstande og fortællinger.

Aktiviteterne understøtter fælles mål.

BARNDOM FØR OG NU

Målgruppe: 0.-5. klasse
Fælles mål: Aktiviteten understøtter fælles mål for Børnehaveklassen, historie og idræt.

OM AKTIVITETEN

Arbejder I med barndom før og nu eller sætter I fokus på gamle lege, så inddrag historien om den kendte børneleg ”Tampen brænder” i undervisningen.

I materialet giver vi bud på, hvordan I kan arbejde med historien. I kan naturligvis lege ”Tampen brænder”, men der er også forslag til, at eleverne kan undersøge, hvordan det var at være barn tidligere fx ved hjælp af interview.

MUSEUMSMYSTERIET

Målgruppe: 3.-6. klasse
Fælles mål: Aktiviteten understøttet fælles mål i historie.

OM UNDERVISNINGSAKTIVITETEN

Prøv en sjov, lærerig og anderledes byvandring.
Arbejder I med Middelalderen er der her rig lejlighed til at komme ud af klasselokalet og undersøge Roskildes historie på en sjov og spændende måde.

Spillet findes på app’en Useeum, som er gratis. Se vejledning i, hvordan du henter spillet her.

Husk at skattejægere og detektiver også skal følge myndighedernes anvisninger om at holde afstand til hinanden.

ER LEJRE KONGERIGETS VUGGE?

Målgruppe: 3.-6. klasse
Fag: Historie
Varighed: 2-6 lektioner

OM UNDERVISNINGSAKTIVITETEN

I samarbejde med Clio har ROMU udviklet et nyt læringsmateriale om Lejres sagnkonger og deres plads i Danmarkshistorien. I rollen som historiedetektiver skal eleverne undersøge, hvorfor sagnkongerne er blevet skrevet ind og ud af historien.

Undervisningsforløbet ligger på Clios historieportal og kan frit benyttes af alle skoler. Følg linket og fortsæt uden log ind.

RAP: KREATIV MED ORD

ONLINE FORLØB

Målgruppe: 7.-10. klasse
Varighed: 6-10 lektioner
Fælles mål: Aktiviteten understøtter fælles mål for Børnehaveklassen, historie og idræt.

OM AKTIVITETEN

RAP: KREATIV MED ORD
ONLINE

…er et forløb, der vil sætte det danskfaglige i nye rammer og inspirere til, at det som kan virke tørt og kedeligt faktisk kan være en leg, underholdende og brugbart. Igennem fem øvelser med tilhørende videoer vil RAGNAROCKs helt egen MC Caffe inspirere eleverne til at rappe og skrive deres egen rapsang.

EN FARLIG FORTÆLLING – HISTORIEN OM SANKT LUCIUS OG HAVTROLDEN

Målgruppe: 2.-4. klasse
Fag: Dansk, Kristendomskundskab og historie
Varighed: 1-2 lektioner

Brug denne spændende og lidt farlige historie om en fantastisk rejse, hvor Sankt Lucius må kæmpe imod et havudyr. De lidt ældre elever kan selv læse historien og ellers så lad eleverne læne sig godt tilbage og nyd den gode og lidt farlige fortælling.

KYNDELMISSE D. 2. FEBRUAR

Klassetrin: 0.-5. klasse
Fag: Børnehaveklassen, kristendomskundskab, historie og dansk.
Varighed: 1-2 lektioner

Tidligere blev det sagt, at ved Kyndelmisse eller Kjørmes Knud den 2. februar var man halvejs igennem vinterhalvåret. Bonden skulle på dette tidspunkt helst have halvdelen af vinterforrådet tilbage så han, familien og dyrene kunne klare sig frem til 1. maj. Få historien om Kyndelmisse og marker den ved at lave jeres eget kyndelmisselys af bivoks eller måske en snelygte, hvis det sner.

FRISK LUFT OG FORTIDSMINDER

Klassetrin: 3.-9. klasse
Fag: Historie
Varighed: 1-2 lektioner (inkl. gå eller cykeltur)

Vi har skrevet en guide til en god tur ud i det fri med masser af historisk indhold. I guiden er der forslag til en tur ud til tre fortidsminder. Hvis disse fortidsminder ikke ligger i nærheden af din skole eller hvor du bor vil vi opfordre til at man bruger app’en ”§ 3 – natur”, hvor man let kan finde det fortidsminde, der ligger en gåtur eller cykeltur væk fra dig.

VORES ARV TIL VERDEN – VERDENS ARV TIL DIG

Klassetrin: 5.-9. klasse
Fag: Historie og dansk
Varighed: 10.-12. lektioner

Roskilde Domkirke har siden 1995 været på UNESCOS verdensarvsliste og er dermed udpeget som en arv, der er værd at bevare for hele verden. I dette materiale kan I fordybe jer i Roskilde Domkirkes historie, arkitektur og betydning som kongelig gravkirke. I arbejdet med egen identitet, bygninger og områders særlige kendetegn får eleverne et indblik i hvad der ligger til grund for at bygninger, steder og monumenter har en særlig betydning for hele verden.

FRISK LUFT OG ERINDRINGSSTEDER

Klassetrin: 5.-9. klasse
Fag: Historie
Varighed: 1-2 lektioner (inkl. gå eller cykeltur)

Inddrag områdets erindringssteder og mindesten i undervisningen, når I arbejder med Genforeningen eller Besættelsen/Befrielsen.

Du får her en kort artikel og en guide til en tur rundt til fem mindesteder for Genforeningen.

Her finder du en guide til tre mindesten for modstandskampen.

PÅSKEN – GÆKKEBREVET

Klassetrin: 0.-5. klasse
Fag: Børnehaveklassen, historie, dansk og billedkunst.
Varighed: 1-2 lektioner

Har du tænkt på, hvorfor det hedder en ”vintergæk” eller et ”gækkebrev”? Skal I arbejde med påskens traditioner og klippe gækkebreve, så kan I inddrage museets aktivitetsark om gækkebreve. Heri afdækker vi gækkebrevets historie – kort fortalt.

I materialet giver vi bud på, hvordan I kan arbejde med udtrykket ”drive gæk”. I skal naturligvis klippe gækkebreve og enten selv skrive et gækkevers eller finde et på Internettet.

Følg med i ROMU’s tiltag på undervisningsområdet ved at tilmelde dig nyhedsbrevet herunder.

Blog

NYHEDER

Ny forskning: Overset aspekt kaster lys over store omvæltninger i bondestenalderen

Ny forskning: Overset aspekt kaster lys over store omvæltninger i bondestenalderen

En ny afhandling går bag om funklende fund og kigger i stedet på fortidens dagligliv og produktion. For det er primært et generelt overskud i samfundet, der kan drive fremskridt, nu såvel som historisk. Arkæolog Jens Winther Johannsen er dykket ned i bondestenalderens intensivering af landbruget, der var grundlag for fremskridt og udvikling i overgangen til bronzealderen.

læs mere
X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-2255

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

BEGIVENHED

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

Af Lene Steinbeck

09.03.2023

Et museum er langt fra kun udstillede genstande. Det ved museumsinspektør Jakob Caspersen, der vil gøre sit for, at den autentiske stemning fra Lützhøfts Købmandsgaard følger med ind på standen til Historiske Dage. Her kan man besøge butikken til en snak om det gode købmandskab, de historisk korrekte varer, og hvad man ellers kan vende over en købmandsdisk. Foto: Martin Harvøe Kristensen/ROMU

I marts åbner Lützhøfts Købmandsgaard for en kort bemærkning en filial i hovedstaden. Det lille Roskilde-museum er nemlig for første gang med, når festivalen Historiske Dage bliver afviklet i Øksnehallen den 18.-19. marts. Her kan historieinteresserede fra hele landet få et indblik i livet bag disken i Roskildes gamle købmandsgård for 100 år siden.

En mobil købmandsdisk, et klingende kasseapparat, bunker af bolsjer og al den stemning, der overhovedet kan opdrives. Sådan lyder pakkelisten, når Lützhøfts Købmandsgård i marts tager på et lille, udenbys weekendophold. Museet skal deltage ved Historiske Dage i København, og her kommer festivalens besøgende til at kunne opleve en fuldt udstyret købmandsbutik med historisk korrekte varer fra 1920’ernes Roskilde.

”Kommiserne står klar bag disken til at demonstrere det gamle købmandshåndværk, mens vi fortæller gode historier om varerne, butikken og livet på Købmandsgården for 100 år siden. Der er smagsprøver på snapse og likører, som var populære på den tid, og man kan købe bolsjer i håndfoldede kræmmerhuse, som bliver vejet på en gammeldags vægt og slået ind på et gammelt kasseapparat. Vi indretter vores stand, så den minder så meget som muligt om butikken hjemme i Roskilde,” fortæller Jakob Caspersen, der er museumsinspektør i den gamle købmandsgård, som er et besøgssted under museumskoncernen ROMU.

En bid af Roskildes historie

Festivalen samler over en weekend en række kulturinstitutioner, der beskæftiger sig med historie, og på fem scener afvikles hele weekenden et program med samtaler og oplæg fra blandt andet forfattere, historikere og journalister. Det er første gang, Købmandsgården deltager på festivalen. Men det er lidt en drøm, der går i opfyldelse, når museet tager en del af Roskildes historie med rundt på turné.

”Vi har den her dejlige købmandsdisk på hjul, og den vil vi gerne bruge meget mere. Det her er en oplagt mulighed for at lave en sjov og anderledes stand. Jeg tror ikke, at de andre museer på samme måde kan tage så stor en del af deres udstillingsoplevelse med på festivalen. Vi håber, det kan være med til at skabe opmærksomhed om os selv som et lille museum, men også om Roskilde, og hvad den som by har tilbyde for historiske interesserede,” siger Jakob Carstensen.

Museet i Ringstedgade holder lukket den 17. og 18. marts for at gøre klar og lave pop up-butik i København. Kan man ikke undvære sine bolsjer og sin likør, er der råd for det: Tag en tur på Historiske Dage og oplev en lille bid af Roskildes historie i helt nye rammer.

Det er Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning, der står bag Historiske Dage. Festivalen afvikles i Øksnehallen den 18.-19. marts. Man kan se programmet og købe billet på www.historiskedage.dk

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-3000

Oplev sjove sommersøndage for hele familien på Tadre Mølle

BEGIVENHED

Oplev sjove sommersøndage for hele familien på Tadre Mølle

19.06.2023

 Foto: ROMU

Over fire søndage i juli inviterer Tadre Mølle børn og deres familier til spændende aktiviteter. Kreative naturkunstværker udformes, naturen skal udforskes og brød skal bages i den gamle stenovn.

Sommer og søndag er i hvert fald på plads. Om der også kommer sol til de, der finder vej til Tadre Mølles alsidige og hyggelige ferieaktiviteter, må tiden vise. Men næsten uanset vejret bliver der gode muligheder for at få sig en feriesøndag fyldt med fælles oplevelser på tværs af generationer ved den kulturhistoriske perle i Elverdamsdalen.

Kreativt naturværksted

På det kreative naturværksted på Tadre Mølle skal børn og deres familier slippe deres indre kunstner løs og lave flotte kunstværker af de naturmaterialer, der findes rundt om møllen.

”Kyndige krea-vejledere vil hjælpe de besøgende med at skabe smukke kreationer af naturens materialer. Kun fantasien sætter grænser, når de besøgende gennem denne kreative aktivitet kommer tæt på naturen og skaber hyggeligt samvær,” siger museumsmedarbejder Maja Kvamm.

Det kreative naturværksted finder sted den 2. juli fra klokken 12:00-15:00.

Naturdage
Hele familien er inviteret, når Tadre Mølle holder naturdag i den smukke Elverdamsdal. Kyndige naturvejleder fra Nationalpark Skjoldungernes Land vil udstyre børn og deres familier med grej til at gå på opdagelse i naturens liv omkring den gamle vandmølle.

”Den kulturhistoriske perle Tadre Mølle ligger omgivet af smuk natur i Elverdamsdalen, og denne dag er der ekstra mulighed for at komme helt tæt på det krible- krablende liv, der findes ved møllen,” siger Maja Kvamm.

Naturdage på Tadre Mølle finder sted søndag den 16. juli og 23. juli fra klokken 11:00-14:00.

Bagedag
Den, der kommer først til mølle, får først malet melet. Korn skal kværnes til mel, og brød skal bages i Tadre Mølles gamle stenovn, når der inviteres til bagedag for hele familien.

”Oplev naturens kræfter, når den gamle vandmølle forvandler korn til mel. Få hænderne i dejen og mærk de gamle traditioner på egen krop. Der vil være forskellige aktiviteter på dagen, så alle familiens medlemmer kan sætte sanserne i brug,” siger Maja Kvamm.

Bagedagen på Tadre Mølle finder sted søndag den 20. juli fra kl. 12:00-16:00.

Billetter til alle arrangementer kan købes i Møllecafeen. Børn er gratis.

    MERE INDHOLD FRA TADRE MØLLE

    Tadre Mølle kalder til Kildemarked

    Tadre Mølle kalder til Kildemarked

    Søndag den 25. juni inviterer ROMU i samarbejde med Tadre Mølles Venner til en herlig markedsdag på den gamle møllegård. Kom og vær med, når den danske sommer står i pragt, og nyd den dejlige sommerstemning i Elverdamsdalen.

    post-5656

    Færgegården inviterer til sort magi og finurlige dyr i sommerferien

    BEGIVENHED

    19.06.2023

    Færgegården inviterer til sort magi og finurlige dyr i sommerferien

    Foto: Trine Sejthen, ROMU

    Alle sanser skal i brug, når Frederikssund Museum, Færgegården, inviterer børn og deres familier til at gå på opdagelse i naturen både til lands og til vands i sommerferien. I museumshaven kan man gå på jagt efter naturens magi og den ”sorte bogs” magiske trylleremse. Derudover skal fjordens dyr både røres, lugtes og smages. 

    Magiske planter og trylleformularer skal findes, når besøgende får udleveret en Sort Bog i museumsbutikken. Herefter kan de begive sig ud på jagt i museumshaven, hvor de med bogen i hånden, vil blive udfordret med fem opgaver, der skal løses, før de finder den magiske trylleremse. Løser man den sorte bogs opgaver, får man en lille belønning.

    ”En sort bog var en håndskreven magisk bog, som engang var udbredt blandt kloge koner og mænd. Bøgerne var fulde af viden om planter, naturens magi og onde væsner, og de indeholdt hemmelige opskrifter, trylleremser og gode råd til at opdage tyve, kurere sygdomme, afværge hekseri og meget mere,” fortæller vikarierende museumsinspektør Maja Kvamm, og fortsætter:

    ”Med vores sjove sommeraktivitet genopliver vi den sorte bog, og sender børn og deres familier på en spændende jagt efter magiske planter og beskyttende trylleremser i Færgegårdens eventyrlige museumshave,” siger hun.

    Ifølge Maja Kvamm gik der, særligt i 17- og 1800-tallet, rygter på Frederikssundegnen om, hvem der mon ejede sådanne sorte bøger. Folk var både bange for dem – men også nysgerrige på den store magi, bøgerne indeholdt.

    Besøg museumsbutikken på Færgegården i åbningstiden for at få udleveret alt, hvad der skal bruges. Børn kan deltage gratis i aktiviteten, mens voksne betaler almindelig entré til museet.

    Mød dyrene i fjorden

    Alle sanser får motion, når børn og deres familier skal røre, prøve, lugte, se og smage sig igennem fjordens maritime historie i sommerferien.

    Lige siden jægerstenalderen har nærheden til fjorden og dens dyreliv formet den måde, mennesker har levet, tænkt, talt, troet og spist på. I sommerferien inviterer Færgegården til hyggelige og sanselige aktiviteter i museumshaven, hvor de besøgende har rig mulighed for at udforske fjordens historie og myldrende dyreliv. Familierne kan gå på opdagelse i de mange akvarier, hvor fjordens smådyr kribler og krabler frem fra alle afkroge.

    ”Der er rejer, søpunge, krabber, rurer, sandkutlinger, tangnåle, hundestejler, brødkrummesvamp og mange flere. Man også prøve at bøde sit eget fiskegarn som i 1800-tallet, lave en vandkikkert og udforske fjordens mest gådefulde fisk: ålen. Der er også mulighed for selv at hoppe i fjorden med net og spand og fange de mange spændende smådyr,” fortæller Museumsinspektør Maja Kvamm.

    Museets formidlere fortæller i strandkanten og sørger for, at de besøgende får deres rejefangst med tilbage på museet, hvor de kan tilberede dem på gammeldags manér. Til sidst kan de konkurrere mod hinanden i årets store åledyst, hvor de prøver ålens fascinerende evner af på egen krop.

    Dagen igennem vil der blive fortalt sjove og forunderlige historier om alle dyrene.

    ”Ikke mange ved, at krabben tisser ud gennem øjnene, eller at man i 1500-tallet mente, at tangnålen kunne forudsige vejret,” siger Maja Kvamm.

    Den sorte bogs hemmeligheder
    Aktiviteten finder sted fra den 24. juni – 11. august. Åbningstiderne er tirsdag- søndag kl. 11-15.

    Mød dyrene i fjorden
    Aktiviteten foregår tirsdag, onsdag, torsdag og fredag i uge 27 og 31. Alle dage kl. 11:00-15:00. 
    Børn under 18: gratis, voksne: 50 kr. (+ billetgebyr). Tilmelding er nødvendig. Tilmelding via Billetto

    Læs flere nyheder og artikler her.

    Eller besøg Frederikssund Museum, Færgegården her.

    FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
    FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

    FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN

    Stort detektorfund tegner ny vigtig plet på det historiske Danmarkskort

    Stort detektorfund tegner ny vigtig plet på det historiske Danmarkskort

    ”Manden med ørnehjelmen” og mere end 400 andre genstande af guld, sølv og bronze er dukket op på en mark i Hornsherred og har fået ROMUs arkæologer til at spærre øjnene op. Fundet viser, at stedet – der ikke hidtil har påkaldt sig arkæologisk opmærksomhed – har haft en stor betydning i jernalder og vikingetid. Gennem mere end 1000 år.

    læs mere


    post-49

    Arkæologi

    ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

    post-49

    Vores viden

    I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.